Tételek és megrendelések
Vissza szeretném vonni a vásárlást

A dokumentum célja, hogy elmagyarázza az EU fogyasztóvédelmi irányelve (2011/83/EU) által előírt elállási jogot („Irányelv“). Ez az irányelv a Felhasználási feltételek szerves részét képezi. Ezt az információt minden hivatásos Catawiki eladó nevében közöljük, akik értékesítésre használják a platformot olyan Vevők számára, akik az Európai gazdasági térségben (EGT) élnek. 

Az Irányelv lehetővé teszi a Vevőknek azt a jogot, hogy töröljenek és visszaküldjenek minden olyan megvásárolt terméket, amelyet egy hivatásos Eladótól vásároltak (ezt a „Pro“ ikon jelzi az eladó neve mellett a tétel oldalán), mindaddig, amíg (i) a Vevő nem hivatásosan vásárol, és (ii) a Vevő az EGT-n belüli országban él. 

Az elállási jog a jogosult Vevőknek („Fogyasztók“) 14 napos türelmi időszakot határoz meg annak eldöntésére, hogy meg akarják-e tartani a terméket. A türelmi időn belül a Fogyasztó a lemondás indokának megadása nélkül törölheti a vásárlást. Azonban azt javasoljuk, hogy indokolja. Ez alkalmat biztosít nekünk arra, hogy megpróbáljuk megoldani a problémát, vagy megakadályozzuk a probléma újbóli bekövetkeztét a jövőben. Ha az Irányelv szerint Ön Fogyasztónak minősül, a vásárlásokra a következők vonatkoznak:

A 14 napos türelmi időszak kezdete

A türelmi idő azon a napon kezdődik, amikor Ön kézhez veszi a Tételt, vagy: 

 1. Ha a tétel egynél több szállítás során kerül kiszállításra, vagy több részből áll, akkor a türelmi időszak az utolsó szállítás napján, vagy az utolsó rész kézbesítése napján kezdődik.
 2. Olyan szállítási megegyezés esetében, amely a Tételek rendszeres kézbesítésére egy meghatározott időszakban vonatkozik, a türelmi időszak az első tétel kézhezvétele után kezdődik.

Visszavonja a vásárlást, mielőtt megkapta a Tételt. 

Az Ön kötelezettségei a türelmi időszak alatt

A türelmi idő alatt a Tételt és csomagolását óvatosan kell kezelni. A Tételt úgy is értékelheti, mintha azt egy offline áruházban értékelné.

A Tétel óvatos kezelése nagyon fontos, mert Ön lehet felelős bármilyen értékcsökkenés miatt, amit a gondtalan kezelés okoz az Eladó számára. A gondos kezelés a Tétel kezelését úgy határozza meg, hogy az elfogadható legyen a Tétel jellegének, jellemzőinek és működésének megállapítására. Ha az Eladó azt állítja, az Ön gondtalan kezelése következtében csökkent a Tétel értéke, akkor mi nem közvetítünk ebben az ügyben. A megoldást közvetlenül az Eladóval kell elérnie.

Értesítés az elállásról

Az elállási jog gyakorlása érdekében a Tétel kézhezvételétől számított 14 napon belül értesítést kell küldenie az elállási szándékról. Ahhoz, hogy ezt könnyebbé tegyük, Ön értesítést küldhet az Eladónak az Online Piactéren keresztül. Ehhez töltse ki az alábbi űrlapot: elállási szándéknyilatkozat.

Elállási kérelem megerősítése

Miután tájékoztatta az Eladót, vagy minket, hogy szeretné lemondani a vásárlást, értékelni fogjuk a kérést. Miután jóváhagyta a kérését, elküldjük Önnek az Eladó címét, amint lehetséges.

Ha az elállási jog szerinti lemondás nem lehetséges, meg fogjuk magyarázni, hogy miért nem alkalmazható az elállási jog az adott vásárlásnál.

A Tétel visszaküldése

A Tételt beleértve az összes vele szállított kapcsolódó tartozékot is, a kérelem jóváhagyásától számított 14 napon belül vissza kell juttatni az Eladóhoz. Ha lehetséges, a Tételt az eredeti állapotban és csomagolásban kell visszaküldeni. 

Ha a Tétel nem tér vissza az eladóhoz az elállás jóváhagyásától számított 14 napon belül, az Ön elállási joga elvész, és az Eladó megkapja a kifizetést.

Ha a Tétel 14 napon belül visszaérkezik az Eladónak, és nincs panasz a szállításra, illetve a károkra vonatkozóan, akkor a vételárat, valamint az Önnek járó szállítási költségeket visszatérítjük. Amennyiben az Eladó már megkapta a kifizetést a Tételért, köteles lesz megtéríteni a vételárat és a szállítási költségeket az Ön részére. 

A visszaküldés szállítási költségei

Ha a lemond és visszaküld egy Tételt az elállási jog időszaka alatt, akkor Ön viseli a szállítás közvetlen költségeit, a kockázatát, és terhét.

Javasoljuk, csomagolja be megfelelően és biztonságosan a Tételt, és biztosító által biztosítsa a szállítást. Ez azért fontos, mert ha az Eladó bizonyítani tudja, hogy a Tétel a szállítás során sérült vagy elveszett, nekünk ki kell fizetnünk az Eladót. Ha ez megtörténik, akkor Önnek (i) kapcsolatba kell lépnie közvetlenül az Eladóval, hogy gondoskodjon bármilyen (részleges) visszatérítésről és/vagy (ii) kapcsolatba kell lépnie a szállító céggel a kártérítési igényért.

Kizárt elemek

A platformunkon kínált alábbi termékek és szolgáltatások az Irányelvvel összhangban nem tartoznak az elállási jog hatályába. Ez a lista tartalmazza az Irányelv által kizárt legrelevánsabb termékeket és/vagy szolgáltatásokat, amelyek a Catawiki weboldalán megtalálhatók. Nem állhat el az alábbiak megvásárlásától:

 1. Olyan termékek vagy szolgáltatások, amelyek ára a pénzügyi piac ingadozásaihoz kapcsolódik, és amelyek felett az Eladó nem rendelkezik ellenőrzési hatáskörrel, és amelyek az elállási időszakon belül is előfordulhatnak. Ez magában foglal, de nem kizárólagosan, egyes drágaköveket és nemesfémeket, és a belőlük készült az árucikkeket. Például, gyémánt, értékmeghatározó gyémánt ékszer, aranyérme, és aranyrúd.
 2. Olyan a termékek, amelyek gyártása az Ön kérése alapján történt, nem előre gyártottak, és egy adott személy számára készültek.
 3. Termékek, amelyek gyorsan bomlanak, vagy korlátozott eltarthatósági idővel rendelkeznek. 
 4. Szabadidős tevékenységekre vonatkozó szerződések, feltéve, hogy a szerződés meghatározott időpontot vagy időtartamot ír elő, amikor a szabadidős tevékenységekre sor kerül.
 5. Szálláshelyre vonatkozó szolgáltatási szerződések, feltéve, hogy a szerződés meghatározott időpontot vagy időtartamot ír elő a szállás használatára, és feltéve, hogy az a lakhelytől eltérő célokra, áruk szállítására, gépkocsi-lízing szolgáltatásokra vagy vendéglátásra vonatkozik.
 6. Zárt termékek, amelyek pecsétjét feltörték, és nem lehet visszaküldeni őket egészségügyi vagy higiéniai okokból.
 7. Azok az alkoholtartalmú italok, amelyek értékét a piac ingadozásai határozzák meg, és amelyek felett az eladó nem rendelkezik ellenőrzési hatáskörrel az eladási szerződésbe való belépéskor, de az italok csak 30 nap után szállíthatók ki Önnek.
 8. Lezárt hangfelvételek, videofelvételek, vagy számítógépes szoftverek, amelyek pecsétje a szállítás után került feltörésre
 9. Újságok, folyóiratok, vagy magazinok, kivéve az előfizetések.
Lépjen kapcsoltba velünk